Kutak za Trudnice “EVA”

Otona Župančića 21A

Telefon

064-23-13-035

Title

Autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et dolore feugait

Dula

Kada sam prvi put čula da i kod nas postoji mogućnost prisustva porođaju i od strane stručnog i za to obučenog lica – dule, pomislila sam da to uopšte nije loša ideja. I nije bila.

Osobu koja vas priprema za porođaj i koja vam posle bude podrška na porođaju, a još ako je ta osoba Sneška, počinjete da doživljavate kao nekog svog. A uvek je u ovako važnim životnim situacijama dobro pored sebe imati nekog svog.

Osećate se relaksirano kada znate da ćete u tenutku kada porođaj krene imati nekoga pored sebe koji ima iskustva i koji zna šta treba da se radi u ovakvim situacijama koje su poprilično stresne. To vam daje osećaj određene sigurnosti jer znate da ćete u svakom trenutku imati svu potrebnu pomoć i brigu.

Dulu sam angažovala kod mog drugog porođaja i mogu reći da je bila poprilično velika razlika  u odnosu na prvi. Kod prvog porođaja bila sam samo jedna od bezbroj porodilja toga dana i pažnja babice je bila podeljena na više porodilja koje su se istovremeno porađale, da ne govorim o tome da sam se osećala kao da sam prepuštena sama sebi, dodajući tu i činjenicu da se prema meni nisu ophodili sa puno strpljenja. Kod drugog porođaja je bilo potpuno drugačije. Porođaj je krenuo ”baš kad ne treba”, oko 4 ujutru i bez obzira na vreme, dula je bila spremna. Sam osećaj da je neko tu za vas u 4 ujutro pomaže vam da se opustite. Već u samoj vožnji do porodilišta se primećuje razlika, dula vam govori da se opustite, kako da dišete i tu vidite da neko vodi računa. Kada stignete u porodilište, vrlo je bitno da uz sve bolove koje trpite ne morate još i da razmišljate gde da idete, kome da se obratite, već sve prepustite duli, koja da tako kažem sve koordinira. Imala sam utisak da je i osoblje u porodilištu nekako ljubaznije kada su videli da imam pratnju. Takođe se dobije i bolja soba kada je neko sa vama u pratnji. Tokom samog trajanja porođaja osećate podršku, i emotivnu i psihičku. Dula je tu da vam obriše znoj sa čela, da vam nakvasi usta, da otvori prozor ako vam je potreban svež vazduh (a meni je bio potreban i te kako), da vam kaže kad da se napnete…Imate nepodeljenu pažnju svo vreme. Kada je porođaj gotov, nekako vam znači i da od dule čujete da je sve u redu. Ona bude tu sve dok vas ne smeste u sobu.

Takođe je tu za vas i neko vreme posle porođaja, dok se malo ne uigrate.

Najtoplije i najiskrenije preporučujem angažovanje dule. Ne postoji apsolutno nijedan razlog protiv a koristi je mnogo.

                                                                                                                                                                      Danijela Radić

nikola.macar

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply